count

štvrtok 26. mája 2011

Dlhodobo udržateľné...

...toto nás v škole a ani doma určite neučili. Je to záležitosť dneška a budúcnosti, ktorú tu predurčujeme pre naše deti, ich deti, atď...
Zaoberať sa týmto slovným spojením je asi tak dôležité ako zubná hygiena. Čo znamená len toľko, že keď ju zanedbáme, máme do konca života dosť veľký, a len bolestivo riešiteľný problém.
Využitie dlhodobo udržateľného prístupu je možné zaradiť všade tam, kde si to dokážete predstaviť, a určite aj tam, kde si to zatiaľ predstaviť nedokážete.
Človek má počas svojej životnej cesty možnosť veľakrát spozorovať, čo sa môže stať, keď sa k akejkoľvek činnosti pristupuje nezodpovedne (so zameraním na rýchly a čo najväčší zisk s použitím čo najmenšej námahy). V dnešnej, ekonomikou prepletenej dobe sa tomu hovorí "efektívne využívanie zdrojov."
O tom, ako je viazané HDP a pocit šťastia v spoločnosti sa tu rozpisovať nechcem. No myslím, že asi viete kam táto poznámka smeruje.
Dôvod prečo sa táto téma dostáva do povedomia je, že ľudia čím ďalej, tým viac strácajú spojenie s prírodou a v snahe stať sa nezávislými od všetkého, čo nám zíde na um, sme sa nechali zviesť na chorú cestu ukájania sa hodnotami zväčša materiálneho sveta.
Pričinou tohto sme sa dostali do situácie, kde už nie je len potrebné, ale je aj nutné zaoberať sa dlhodobo udržateľnou tématikou. (Ak teda nechceme skončit ako dinosauri alebo iné druhy, ktoré stratili možnosť existencie na tejto planéte.)
Jeden múdry pán...Frank Outlaw raz povedal:
"Dávaj si pozor na svoje myšlienky; prejdú do slov.
  Dávaj si pozor na svoje slová; určujú konanie.
 Dávaj si pozor na svoje aktivity; stanú sa zvykom.
 Dávaj si pozor na svoje zvyky; tvoria tvoj charakter.
 Dávaj si pozor na svoj charakter; určuje tvoj osud."

Ak sa na tejto planéte nezačneme zaoberať tým, čo som práve spomínal, je veľmi pravdepodobné, že je náš osud už vopred spečatený!!! No slová, ktoré teraz píšem, na nich založené konanie a neskôr aj zvyky majú slúžiť ako nový (lepší charakter) a z neho vychádzajúci osud tejto zeme ako celku...

Príklady, kde možno zaviesť dlhodobo udržateľný prístup je XYZ...

a. konzumný spôsob života...je pre našu spoločnosť asi takou vyhliadkou do budúcnosti, ako pichanie si heroínu do žíl...
Sústredenie sa na plný žalúdok a ukojené chute vyvolané ľudskou závisťou ála "keď to má sused, tak to musím mať aj ja...a 2x väčšie" je urážkou ľudského intelektu a slova Racio, ktoré budeme nútení časom spájať už len so značkou slnečnicového oleja. Na viac sa za daných okoloností určite nezmôžeme.

b. preferovaný jednoduchý a zaužívaný pohľad na svet. Vychádzajúci z chladnej-vedeckej kalkulácie všetkého vôkol nás sa taktiež zapísal na situácii a celkovom stave, v ktorom riešime v podstate len povrchné hlúposti. Veci dôležité sa na verejnosti riešiť nemajú. Dôvodom je udržať dlhodobo neudržateľný príklad A.
c, d, e, f, g... už nechám na Vás.

Nezabudnite na jeden životne dôležitý fakt... naša planéta ZEM je živá, vnímavá a nadovšetko priateľská, presne tak, ako hociktorý iný tvor v tomto Matrix -  vesmíre! Zároveň je ale aj spravodlivá a tak začnite k nej adekvátne pristupovať. Odvďačí sa za všetko čo spravíte. Je matkou všetkých nás...

Veľa šťastia pri zavádzaní dlhodobej udržateľnosti do Vašich životov!!!

G.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

http://www.tur.sk/index.stm