count

sobota 4. júna 2011

Rýchlo, rýchlo...nech len nič nezmeškáme!!!

Uvedomujeme si vôbec ako sa stále náš život zrýchľuje?
Čas sa stáva komoditou, ktorú si možno zakúpiť - to si začína myslieť stále viac a viac ľudí. Tento zdanlivý obchod sa v dnešnej dobe može realizovať podobne ako to bolo vždy - na úkor iných, ktorí svoj čas predajú. No, aby sme vedeli detailne nahliadnuť do tohto časového "dealu," treba si uvedomiť na akých pilieroch stojí naša spoločnosť a čo je dnes vo všeobecnosti vnímané ako úspech a dôvod pre uznanie.
Spoločnosť prechádza veľkou zmenou a spoločenský tlak spôsobený totálnou sociálnou nedisciplinovanosťou len zväčšuje napätie v majorite spoločnosti. Nožnice životnej úrovne sa stále roztvárajú a stred a zdravé oscilovanie v jeho blízkosti prestáva existovať, čo len poukazuje na vychýlenie sa z harmonického stavu, a pri dlhodobejšej nečinnosti vedúcemu k zrúteniu sa celého spoločenského systému.
No ale aby som sa vrátil k tomu času a naháňaniu sa pre niečo, čo vlastne ani nestojí za reč, spomeniem len toľko, že tá minorita, ktorá u nás stále lacnejšie  nakupuje čas, to robí zakaždým efektivnejšie a bezohľadnejšie a my sme časom stále otupenejší a rezignovanejší. Na tomto mieste je vhodné spomenúť príklad žaby, ktorú keď hodíte do viacej vody, ihneď vyskočí a zachráni sa, no keď ju vložíte do vody studenej a budete ju pomaly prihrievať, zmenu si neuvedomí a uvarí sa. My sme v koži žaby z verzie číslo 2, čo neveští nič dobrého. Jediné, čo nás ešte môže zachrániť je, že si tú vriacu vodu uvedomíme a vyskočíme kým nieje neskoro

Náš čas patrí iba nám a tomu prečo sa rozhodneme ho obetovať! Treba veľmi dobre zvážiť, či ho budeme naďalej stále lacnejšie predávať za zdanlivé istoty, ktoré v dnešnej dobe rapídne strácajú na hodnote, alebo....
si vstúpime do svedomia a dôkladne preskúmame aké kroky sú pre všobecné dobro dôležité a začneme ich s čo najmenším kompromisom nasledovať!

Šťavnatý príklad je automobil. Chamtivé automobilky á la Škoda, Ford, BMW....nás budú každý deň presviedčať, aké sú ich autá užasné a nevyhnutné, ako nám ušetria čas a poskytnú pocit pohodlia. No 100 rokov od výmyslu automobilu sa čas vôbec neušetril. Ľudia len cestujú stále väčšie vzdialenosti, a tak si myslia koľko času sa im podarilo ušetriť, no v podstate každý, kto auto vlastní len zlenivel. Prestal spoznávať okolie na nohách. Hoci videl viac, reálne viac neprešiel....Chodiť a sedieť je činnosť diametrálne odlišná!!!
Vedeli ste, že energeticky najefektívnejší tvor na našej planéte je človek na bicykli?
Presne tak!!! Pomer vloženej energie a pohonu z nej získaného robí geparda amatérom :)
Takže, keď rozmýšlate ako ohľaduplne ušetriť čas, kúpte si bicykel. Kondíciu a čerstvú hlavu, ktorú na ňom získate Vám pomôže svoj čas aj dobre investovať. A nie predávať ho bezohľadným kreténom pod cenu.




G.

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Auto som predal, sú preplnené cesty, je málo miesta na parkovanie, a hlavne, cestovanie vlakom (busom) más voje výhody - relatívna pomalosť-vychutnávanie cestovania, stretám kopu mladých báb a zaujímavých ľudí. V aute toto nie je možné...
A tiež mám bicykel. Cestovanie riešim takto: - ďaleké cesty absolvujem vlakom (lietadlo, loď), cesty po SR vlakom/busom, cesty do niekoľko desiatok km bicykel, po meste chodím väčšinou peši. A ľutujem debilov, čo sedia v autách v dopravnej zápche.

Gurasu povedal(a)...

yeah....mentalne zdravých pribúda!!!