count

sobota 7. mája 2011

Drogy a ich vplyv na vývoj spoločnosti



Ľudia sa opájajú!!! A vždy budú!!!
Rád by som sa pokúsil o priblíženie vplyvu legálnych drog u nás... konkrétnejšie vplyv ALKOHOLU A CIGARIET na vývoj spoločnosti a ich alternatívy.
K tejto vysoko zaujímavej myšlienke ma priviedol Terence McKenna. Človek, ktorý zasvätil svoj život výskumu vplyvu halucinogénov na ľudské vedomie a jeho rozvoj. Študoval šamanov a ich duchovné techniky. Dovolím si citovať tohto geniálneho chlapíka...
Zoberme si fakt, že západný svet, ktorý zaujal tak dominantnú pozíciu v dnešnom svete, je postavený na istých základoch, aby sme sa mohli priblížit k tejto téme, je potrebné zistiť, aké účinky majú alkohol a cigarety na našu spoločnosť...

a. po zdravotnej stránke neprinášajú nič dobrého;

b. náš duchovný rozmer dokážu len jemne rozkolísať, no nejaké duchaplné vízie a myšlienky za daných okolností čakať nemožno :)

c. spôsobujú v konečnom dôsledku len utrpenie, tak všeobecne známe a diskutované, že ho tu ani netreba rozpisovať.

Keď si už niekto v minulosti uvedomil tieto fakty, a napriek tomu ostal uzavretý v tomto bludnom kruhu, je len dosť nepravdepodobné, že sa niekam zmysluplne posunie. Jedno staré múdre príslovie vraví: Človek robí, čo može... Slovo "Môže" si v tomto prípade ukradnem a dám mu pseudonym - Legálne.
To, čo je legálne, sa poctivo konzumuje.
Ďalšia múdrosť hovorí, že ...Si to, čo ješ / piješ ... vyslovil ju Hippokrates.
A tak ľudia "počúvajú" staré múdrosti / ktoré však naberajú dnes celkom iný význam ako ten, čo kedysi mali/, tlačia do seba vo veľkom tie legálne dobroty a tak sa dotvára obraz spoločnosti našej doby.

Ako sa môže rozvíjať spoločnosť plná alkoholu a cigariet??? Na to dlho odpoveď hľadať netreba....
Body A,B,C nám zatiaľ bohate postačia.

Porovnanie legality a ilegality

Určite sa nám pri tejto téme hodí pohľad na agresivitu spojenú s alkoholom. A to že omšové je VÍNO a nie Zázračné huby a Mary Jane.
Alkohol robí ľudí agresívnymi. V poslednej dobe, už aj sami policajti priznávajú, že sfajčený týpek ešte nikomu neublížil, je skôr zamyslený filozof, hľadajúci alternatívu k morálne tvrdo zaspatej realite dneška.
Je badať, ako marihuana a iné vedomie-podporujúce drogy dokážu zmeniť pohľad na to, čo sa okolo človeka deje. A navyše získa človek  schopnosť premiešať pozície hodnotového rebríčka na základe svedomia a chrbtovej kosti.
Situácia z Ameriky 60-tych rokov sa začína pomaly opät prebúdzať. Ľudia už prestávajú veriť tomu, že to, čo nám je dnes prezentované ako "tá vysnívaná životná cesta" može uspokojiť ľudí na celom svete.

Agresivitu, ktorú zastupuje alkohol a krajiny, v ktorých sa odjakživa pije, sú tie, ktoré dnes držia moc v ich rukách. To, ako sa k nim tá moc dostala, je možné vystopovať úplne jednoducho. Stačí sa pozrieť na zverstvá napáchané kolonizáciou v minulých storočiach. Agresivita a Ego niekoľkých kreténov s mocou sa odrazilo na dnešnom status quo tejto planéty. Pri duchaprítomnom pohľade na to, čo sa okolo nás deje, je určite na mieste pouvažovať nad tým, či je cesta, ktorou sme sa vďaka našim predkom vydali, zároveň tou lepšou, Kde si tú lepšiu možno zadefinovať renesanciou filozofie a skôr úprimnou ohľaduplnosťou, ako nekonečným zápasením o moc a jej monopol.

Kde zlyhávame....

Kamuflujeme to výrazmi ako "ľudský faktor" alebo obľúbeným: "veď sme len ľudia," no v podstate je to len výhovorka na to, aby sme mohli ospravedlniť naše stále sa opakujúce chyby.
V Top 3 sa určite nachádza NEUMIERNENOSŤ. To, že ľudia nemajú mieru, je už tak normálne, ako ranná káva. Netreba si nič nahovárať, je v móde preháňať. A kedže ľudia radi preháňajú a navyše milujú módu, niet sa čo čudovať!
No akonáhle premietneme neumiernenosť do konzumu legálnych či ilegánych drog, na svetlo sveta sa dostáva PROBLÉM. Tento problém ale nemusí byť, stačí sa len uvedomiť a na základe toho aj konať. Horeuvedené vedomie-podporujúce drogy sú v tomto pripade vhodnejšie, ako u nás legálny a rozšírený alkohol, idúci ruka v ruke s bielym závojom cigaretového dymu. Ako štavnatý príklad nám poslúži to, čo robia ľudia pri: svadbách, narodeninách, rozchodoch, úmrtiach a všetkých možných "príležitostiach"....CHĽASTAJÚ!!!
Nemožno opomenúť DISCIPLÍNU. Každý z nás na vlastnej koži už raz pocítil, aké úžasné je mať veci pod kontrolou a byť disciplinovaný. To, že sa dnes disciplína veľmi nenosí, je len další alarmujúci náznak toho, že poriadok, tak nevyhnutný v každej sfére našho života je taktiež v úpadku.

Nech si každý myslí čo chce, no je nemožné nadýchať sa čerstvého vzduchu bez toho, aby sme otvorili okno alebo dvere! A to nehovorím o tom, aké krásy možno uvidieť, keď sa odhodláte vybrať sa na prechádzku do lesa a dvere domčeka zavriete z vonkajšej strany!





2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

pekne napsane! dekuji za nazove obohaceni :)

Anonymný povedal(a)...

..nazorove :p