count

pondelok 22. augusta 2011

Boom v špeciálnej pedagogike

Kto sa v dnešnej dobe rozhodne okolo 13-stej a 14-stej hodiny vybrať do ulíc, bude mať možnosť zažiť pocit akoby bol práve v Indi...

Deti s aktovkami mieria zo škôl do svojich domovov (marginalizovaných rómskych komunít), ako ich nazývajú ľudia zo štátnej správy. Aby som sa vopred vyhol rôznym rasistickým poznámkam, tento blog má za úlohu reflektovať aktuálny stav našej spoločnosti. To je všetko!

Ak sa dnes malého dievčatka spýtate, čím chce byť, keď bude veľká, je možné, že Vám povie "učiteľkou". No o pár rokov, keď bude naďalej rovnako nadšená, pochopí, že sa jej vysnívané povolanie v budúcnosti neobíde bez slovíčka špeciálna.
Fakt je, že slovenská populácia práve prechádza istou zmenou, ktorú každý z nás vidí, no reálne nikto nerieši. Existujú dva pohľady na tento jav. Kým ten prvý, je spojený zo súcitom a ohľaduplnosťou, je ten druhý plný nenávisti a hnevu. Tým, že je situácia ponechávaná v takom stave, v akom práve je, neustále eskaluje. Hovoriť o témach, akými sú Luník IX, rómske osady, starostovia, ktorí nevedia čítať a veľa iých, ani moc netreba.

Minulý týždeň som mal možnosť porozprávať sa s jedným z tých malých dievčat, ktoré medzičasom dospelo a robí svoje "vysnívané" povolanie učiteľky. Vďaka prudko rastúcej spoločensky- exkludovanej, rómskej populácie zároveň rastie aj dopyt po špeciálnych pedagógoch. Títo ľudia Vám dokážu porozprávať príbehy, pri ktorých Vám garantovane "padne sánka na zem."

No napríklad, keď sa detí spýtate čím budú chcieť byť, keď budú veľký, odpovedia Vám: "budem vykrádať chatky, tak ako to robí moj ocino, už teraz mu pomáham," "budem stáť na ulici ako moja mamička" alebo "budem nezamestnaný, veď aj moji rodičia sú, a majú sa dobre!"

Za riešenia tohto problému sa dnes pokladá to, že štát platí štipendiá deťom, ktoré majú dobré známky, čo v praxi znamená, že ak dá pani učiteľka žiakovi zlú známku, po vyučovaní ju pri školskej bráne čakajú nahnevaní rodičia, ktorých tým obrala o možnosť spríjemniť si romantický večer so Šeherezádou s dobre vychladenou 12stkou, poprípade krabicovou Hradnou sviecou v ruke.

Ako vidíte, naši volení zástupcovia to riešia vcelku "efektívne," a tak narastá potreba túto tému aktívnejšie rozšíriť vo verejnej diskusii.
Moje riešenie by bolo vytvorenie rómskeho štátu a ponechanie rómskych záležitostí na rómov. Nech majú tí najšikovnejší možnosť sa realizovať a vytvoriť tak spoločnosť, v ktorej sa budú ľudia tohto etnika cítiť ako doma. Veď, v nie tak dávnej minulosti 20. storočia sa takéto riešenia udiali v prípadoch Pakistanu a Izraela.

A Vaše návrhy???



:DG:




4 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Jasně, a který kus území jim svěříme? Ikdyby se dohodli který kus země jim necháme, asi nikdo nebude chtít mít pár kilometrů za barákem hranice takového státu.
Až by si území vydrancovali, podnikali by nájezdy do okolí.

ježišmaria povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený autorom.
Anonymný povedal(a)...

Najlepšia by bola Afrika, aby to bolo hodne ďaleko a mali by za susedov podobné nátury ako sú oni.

Anonymný povedal(a)...

v pripjati je pekne sidlisko. Oproti luniku a chánove tam sú bazény, kolotoče. A aj zamestnanie by bolo. Technicke služby potrebuju koscov a v neďalekej elektrárni potrebuju technikov... ;-)