count

pondelok 1. augusta 2011

Obetný baránok 2.0...si to čo ješ...

Na poslednej guláš-party mi napadla krásna metafora tak obľúbenej baraniny a stádovitosti tvorov s prívlastkom človek.
Je to v západnom svete historicko-duchovne podložená záležitosť Hippokratovej múdrosti: si to, čo ješ. V kresťanskej viere sa odjakživa obetoval baránok 1.0 a stal sa tak neodmysliteľnou súčasťou kultúry, v ktorej práve operujeme.
Baránok 1.0 bol po istej dobe nepostačujúcim, a tak si ľudia premenili tých duchovne a vedomostne slabších členov zo svojich radov na baránkov (ovčanov) 2.0. Spoločnosť sa začala deliť na pastierov a stádo. Egoisticky silnejší jedinci sa dali na pastierske chodníčky a stádo ich poslušne nasledovalo, no aby stádo ostalo poslušné, treba raz za čas nejakú tu ovečku obetovať. Rešpekt musí byť! Pastier ako vodca sa obetovať nemôže, je pre život stáda potrebný, a presne tak sa prezentuje stádu ovečkám 2.0. Tie poslušne prikývnu a spásajú lúky a stráne, aby mohli ďalej napĺňať svoje ovčie sny a byť užitočné pre stádo a pastierov.
Situácia sa v dnešnej dobe ale trošku vyostrila a pastieri si začali robiť plány, ako tie ovce 2.0 oveľa efektívnejšie ustrážiť a priviesť k tomu, aby dávali viac "vlny, mlieka a mäsa." Za tie roky sa im podarilo vyhútať zopár techník, ako to celé úspešne zmenežovať. 
Stáda sú spájané do cezhraničnej spolupráce EU, USA, UK..., čo sa pastierom veľmi páči.
Ovce 2.0 sú dnes vo veľmi zlej kondícii, ale pastierom to začína byť stále viac ľahostajné. Myslia si, že situácia v stáde sa napraví, a keď nie, tak to nebude až také hrozné, aby to mohlo ohroziť ich pozíciu.

A teraz všetci spolu... čo teraz mám hovoriť, poďte, poďme si zabéééékať...

Je to správne, aby sme sa takto delili? A ak áno, kde sa chcete nachádzať vy?
Výsada pastierov je múdrosť a tá veľa ovečkám 2.0 k životu nechýba, no keď sa k múdrosti pripojí zlo, nastáva situácia, v ktorej žijeme dnes.
Ovečky 2.0 sa musia nezávisle vzdelávať a vytiahnuť múdrosť z pazúrov zla, ktoré si ho privlastnilo. Ľudia reprezentujúci blaho dnešnej prematerializovanej doby  robia všetko preto, aby sa stádo nezaujímalo o to, čo sa v skutočnosti deje.
Z veľkej časti sa im to zatiaľ ešte darí, no objavujú sa veľké trhliny...
"Priehrada"  už dlho nevydrží...




G.

Žiadne komentáre: