count

streda 22. júna 2011

Každá veľká, spoločenská senzácia trvá 30 rokov

Ľudia žijú v stereotypoch. Táto forma života ich baví istý čas, potom toho majú po krk a potrebujú zmenu.
Zmenu, ktorú chcem spomenúť ,z pravidla zažije iba 1 zo 4 až 5tich generácií. Je to zmena spoločenského usporiadania. Prvé zmeny, ktoré stihla aktualné žijúca škála generácií zaznamenať a posunúť nám o tom info, bol rozpad šlachty a nastolenie republiky. Tento koncept sa stal zaužívaným, no v poslednej dobe neúnosným bremenom zdravého, spoločenského usporiadania a fungovania. Ľudia, akoby vždy potrebovali ponechať vyhrotenú situáciu v spoločnosti vyeskalovať a pod vplyvom silných emocií vytrhnutia sa z reťazí, vždy s nadšením a snahou pristupovali k revolučným myšlienkam. Ich nadšenie však zostáva na vrchole dovtedy, pokiaľ sa z revolučných záležitostí nestanú všedné. A ich sila sa otupí vplyvom času.
Pocit vytrhnutia mali ludia v roku 1918 tak silný, že senzácia a nadšenie z tohto nového konceptu usporiadania spoločnosti pretrval až do začiatku 50tych rokov. Kde na nich čakala úplne nová senzácia. Stalinizmus.
No vráťme sa k obdobiu po roku 1918. Vtedy ste na uliciach nenašli ľudí kritizujúcich vládu a štát, až v takom rozmere, ako to je teraz. Česi a Slováci dostali kus svojej zeme a začali sa oň starať. Po silných zážitkoch z doby, kedy malá hŕstka mocných a bohatých, tvrdou rukou, ovladala celý svet, sa ľudom zachcelo viac rovnosti a slobody. Ktorá im bola tak dlho odopieraná. Ich nadšenie pre novú, krajšiu spoločnosť bolo plné obety pre prácu nasmerovanú k verejnému dobru a blahu. Dnes som kráčal po lese a natrafil na tunel z roku 1930. Tento tunel bol postavený preto, aby mohli ľudia vlakom cestovať na dlhšie vzdialenosti.
Nestavali ho žiadne nadnárodné korporacie za predražené tendre. Slovo tunel vtedy spájalo jednu stranu kopca s tou druhou. Dnes je slovo tunel spájané hlavne s podvodom a zločinom spáchanom na verejnom záujme. Tunelových projektov je v tejto dobe neúrekom.
No dochádza ľudom fakt, že okrádaním verejnosti, okrádajú sami seba?
Určite nie, ich záber možnosti zamyslenia sa nad svojimi činmi a jeho následkami v tomto smere je vždy posunutý na nižšiu úroveň.
Nadšenie ľudi z poslednej nám známenj zmeny spoločenského zriadenia ostáva s výnimkami hlavne u tých bezchrbtových. Ostatní už dávno pochopili o čo tu ide a čo je cielom tejto cesty. 20 rokov poslednej zmeny je za nami a tým, ktorí ešte aspoň trochu ostali kritický voči sile trhu a kapitálu sa tu, už prestalo chcieť žiť, touto formou moderného otroka. Druh Homo Sapiens Sapiens práve čaká na to, kam sa spoločnosť poberie v nasledujúcich pár rokoch. Zmena je tu čo nevidieť a pomaly by sme sa mali začať zamýšlať nad riešením nespočetne veľa otázok. Tie musíme riešiť sami. Naši raz za 4 roky volení zastupcovia ich riešia tiež len sami za seba, hoci by mali aj za nás.

Samo Chalupka a jeho odkaz ľudom v 21 storočí.


Mor ty len, a voľ nebyť, ako byť otrokom.

Kto z nás si vie povedať, že sa nestal moderlným otrokom?



G.

Žiadne komentáre: