count

nedeľa 19. júna 2011

Kde to vlastne žijeme?

Otázka takého kalibru sa dnes hodí viac než hocikedy predtým. Čoraz viac sa k nám totiž dostávajú informácie, ktoré veľakrát obracajú pohľad na svet, v ktorom žijeme a v ktorom sme doposiaľ žili...
Internet so sebou priniesol revolúciu, o akej sa nám ani nesnívalo. Nikdy pred tým sa ľudia nestretli s tak koncentrovaným množstvom informácii, ako je to dnes. Každú sekundu, ktorú venujeme myšlienke procesu EVOLÚCIE zároveň venujeme pohľadu na jej poslednú a najnovšiu verziu, ktorej súčasťou sme aj my sami. Veci treba vedieť správne pomenovať, lebo iba vtedy sa dá naozaj niekam napredovať.
Pomenovať niečo tak jednoduché a zároveň zložité, ako je to -  kde vlastne žijeme, bude pre tento krátky moment mojou úlohou.
Naše predstavy a túžby sú celý život formované všetkým čo nás obklopuje. To, že to funguje aj naopak mal už určite možnosť vidieť každý z nás, je to uzavretý kruh interakcie myšlienok stávajúcich sa realitou a reality formujúcej naše myšlienky. Človek si v istom bode musí položiť otázku -  či a do akej miery chce byť formovaný alebo formujúci. Úprimná odpoveď je ako všade inde, totálne na mieste.
Ľudia rozhodnutí pre formovanie nám do veľkej miery stvorili to, čo okolo seba vidíme. Ich myšlienky sa stali činmi a tie zostavili "virtuálnu" realitu, v ktorej teraz žijeme. Jednoducho neváhali a konali.
Správanie dnešnej majority našej spoločnosti mi príde skôr ako pasívne čakanie na to, čo im druhí ponúknu. Konanie podľa vlastného uváženia obmedzujeme na pravidlá, ktoré sú nám predložené tými, ktorí majú "gule" ich vytvoriť.
Tento zaujímavý fakt je stále častejšie badateľný. Ide o to, že ľudia strácajú prehľad a stávajú sa lenivejšími udržiavať ho aktuálným. Kvôli čomu sa čoraz viac obracajú na názory odborníkov, ktorí sú vo svojom obore vždy špecialisti (v ideálnom prípade by teda aspoň mali byť), a preto im je pripisovaná moc rozhodovať.
Asi najbadateľnejšie to je v medicíne. Nikto z nás si v prípade zdravia nedovolí hazardovať. Naše zdravie, alebo to čo z neho zostalo vkladáme do rúk certifikovaných odborníkov. Zlomové situácie vo vzťahu odborník a ja nastávajú po prečítaní knihy Nežiadúci účinok smrť od Johna Virapena. Človeku neostáva nič iné, len začať stánky so zeleným krížom a nápisom Lekáreň ignorovať, ako sa len dá.
Druhé najčastejšie vkladanie sa do rúk odborníkov je v prípade právnych otázok. Priemerne zorientovaný človek nemá šancu obsiahnuť túto oblasť. Spoločnosť a jej fungovanie sa stalo nesmierne komplikovaným. Tých pár jedincov, ktorí sa dali na túto komplikovanú a ťažkú vedu, sa automaticky stali uznávanými a rešpekovanými členmi svojho okolia.
No a číslo 3 sa ušlo Financiám, ich odborníci: investori, analytici trhu, ministri financií, finanční poradcovia a im podobní, sa stali ľudmi, na ktorých sa v otázke peňazí spoliehame a je to opäť iba preto, lebo sa z jednoduchého platidla vyvivnul nástroj nepredstaviteľných proporcií. Pre človeka, v dnešnej dobe sústredeného hlavne na prežitie z výplaty do výplaty -  nemožným do najhlbšej komplexnosti pochopiť.
Pohľadov na túto otázku je nespočetne veľa. Rozmanitosť a s ňou spojená bezradnosť tohto druhu sa nazýva život, no existuje jeden smerodajca, ktorého  obsahuje človek sám. Ten môj mi prezradil, že trpíme stále väčším syndrómom pohodlia.

...vonku je zamračené, no kúsky modrej oblohy je vidieť stále viac....


G.

Žiadne komentáre: