count

streda 8. júna 2011

Prvá Pomoc

Postkytnúť pomoc druhému v núdzi je pre väčšinu ľudí samozrejmé a bežné, no poskytovanie prvej pomoci je situácia, ktorú zvládajú a ovladajú len niektorí z nás.
Osobne vďačím za život tomu, že v núdzovej situácii bol na blízku človek, ktorý presne vedel, čo má robiť. Ľudský život je veľmi krehký a človek nieje vždy pripravený v takýchto zlomových situaciách adekvátne konať.
S vedomím že každý človek je potenciálny záchranca alebo postihnutý, by mal byť kurz prvej pomoci určite zahrnutý do štandardného schopnostného vybavenia každého z nás.
Ak ste v pozícii záchrancu, ktorý pomáha pri nehode na ulici, alebo poskytuje prvú pomoc blízkemu v domácnosti, prípadne si svojpomocne snažíte pomocť pri vlastnom úraze - dôležitú úlohu zohrávajú emócie, s ktorými sa treba vedieť vysporiadať.
Skoro vždy je na mieste neštastia v prvom rade laik, ktorý by mal vedieť vhodne pomôcť kým nedorazí záchranná zdravotná služba, na ktorej sa nanešťastie v dnešnej dobe tak šetrí.
Stále smutnejším, sa stáva fakt, že nemocnice a pohotovosti sú čoraz viac dotláčané do situácie, kde si na seba a nenažratých politikov musia zarobiť sami, akoby boli ľudia platiaci si poistné zodpovední za to, že naši ministri a štátni činitelia sa rozhodli rozkradnúť toto spoločenské zriadenie do poslednej koruny (centu).
Sám som mal možnosť vidieť ako sa pohotovosť z 20 000-ového mesta odsťahovala do väčšieho, pre sanitku až 30 minút vzdialeného mesta.
Pri takýchto rozhodnutiach zefektívňovania dostuponosti rýchlej zdravotnej starostlivosti je jasné, ako ľudom pri moci zaléží na svojich voličoch ( ovčanoch )!!!
V situáciách, kedy je pomoc nevyhnutná, by mal každý z nás bez zaváhania konať, lebo každá uplynutá minúta zhoršuje následky úrazu alebo iného postihnutia.
No ako konať, keď o danej téme veľa z nás nemá predstavy???
Odpoveď je jednoduchá...
Ľudské telo je nástroj, ktorý ma jednú úžasnú vlastnosť. Dokáže sa učiť nové veci!!!!
Keď si uvedomíme tento fakt, tak potom jediné, čo nám bráni v tom, aby sme boli stále múdrejšími a šikovnejšími je LENIVOSŤ a sem tam neopodstatnené predsudky.
Ako sa stať človekom schopným poskytnúť prvú pomoc??? Je to možné pomocou: kurzov, videí a knižných príručiek.
Tu je zoznam núdzových telefónnych čísiel, na ktoré sa v Slovenskej republike možno obrátiť:

Tiesňové volanie: 112

Záchranná služba: 155

Rýchla lekárska pomoc: 16 555

Požiarna ochrana: 150

Polícia: 158

Záchranný systém Slovakia: 18 154

Linka dôvery: 444 60 606

Sloboda zvierat: 16 187

Info linka Nezábudka: 0800 11 0022

Každé mesto má svoju priamu telefónnu linku, ktorá skracuje čas prepájania z celoslovenskej centrály a z nedávno odvysielanej reportáže ohľadom častej poruchovosti 112 by som len odporúčal, si priame mestské čísla zadovážiť.

A nezabudniťe sa v práci prihlásiť na dobrovoľný kurz prvej pomoci, je to fajn odreagovanie sa od  denného stresu v práci a zároveň získavanie tak životne dôležitých informácií.
To isté sa týka darcovstva krvi. Zamestnávatelia veľmi radi participujú na takýchto akciách. Zlepšuje to PR spoločnosti a dáva ľudom pocit, že v daný deň spravili pre tento svet vážne niečo užitočného a prospešného...

http://www.redcross.sk/co-robime/prva-pomoc/kurzy-prvej-pomoci/

1 komentár:

D povedal(a)...

Horska zachranna sluzba - 18300 ;-)